Aflevering 10 van een serie blogs over Werken met De Veranderversneller

Hoe geef jij richting aan verandering?
Schrijf je nu in voor De Verandervierdaagse!

 

Richting geven aan verandering

De VerandervierdaagseOm richting te geven aan verandering heb je een goed verhaal nodig. Zo’n verhaal maken is vakwerk, net als het vertellen ervan. De Veranderversneller helpt je om zelf je verhaal op een rijtje te zetten. In Veranderversnellers: het afkijkboek  vind je inspiratie die je direct kunt gebruiken voor je eigen werksituatie. De Verandervierdaagse is een leergang waarmee je de verandering verder brengt én je eigen rol daarin versterkt.

Hoe bedreven ben jij met de vragen die iedereen stelt in elke verandering? Hoe goed heb jij je gedachten op orde over de verandering? Een scherp beeld van de verandering, de aanpak en de rolverdeling is nodig om je veranderverhaal goed te vertellen. Veranderkundige kennis combineren met de kunst en principes van storytelling levert een schat aan direct toepasbare kennis op. Daar gaan de boeken en de vierdaagse over. Met een goed veranderverhaal zet je een organisatie in beweging, geef je richting en houd je koers tijdens de realisatie.

De praktijk leert dat de meeste veranderverhalen niet al te best in elkaar zitten. Regelmatig kom ik voorbeelden tegen die lastig te volgen zijn en daardoor hun effect missen. Vaak verwijzen leiders en adviseurs naar de papieren versie van hun verhaal, wat zeker niet altijd voor verheldering zorgt. Dat zij schromen om het veranderverhaal te vertellen is geen onwil of onkunde. Een goed verhaal maken is al ingewikkeld en het vertellen is dat opnieuw, en dan nog is het geen werkelijkheid. Verandering realiseren is een vak. Een goed verhaal is daar een wezenlijk onderdeel van. Ik leer je graag hoe je een goed verhaal maakt en waarom dat belangrijk is. En als je dat verhaal hebt, dan is het zaak dat je het goed overdraagt. Zo beleef je plezier aan het puzzelen en spelen met vijf ogenschijnlijk eenvoudige verandervragen.

Dit puzzelen is geen doel op zich. Het helpt je om jouw Veranderversneller te vinden en te ontdekken wat er echt nodig is voor de verandering die je wilt bewerkstelligen. In opleidingen en in de begeleiding van onder andere managementteams hoor ik telkens dat redeneren essentieel is en veel bruikbaars oplevert. Veel leiders en adviseurs gebruiken het gedachtengoed uit dit boek inmiddels in hun eigen praktijk. Zij zijn enthousiast. Onderstaande blogs geven een indruk van de waarde die De Veranderversneller heeft voor de praktijk.

 


 

Leergang

Wil je zelf aan de slag, in je eigen organisatie of bij een klant?
De Verandervierdaagse biedt je de veranderkundige verdieping en praktische handvatten om het gewenste resultaat te behalen.

Opbrengst Verandervierdaagse

Als veranderaar streef je naar resultaat. Je weet dat veranderen ingewikkeld is en lang niet altijd oplevert wat je graag wilt. Veranderen vraagt een inspanning van jezelf en van anderen. Daarom zet je je volledig in om er wat moois van maken. Je voelt je verantwoordelijk voor de voortgang. Het geeft voldoening als er beweging ontstaat en je duwtjes in de goede richting kunt geven. Maar wat is er nou nodig om de veranderambitie echt werkend te krijgen?

Het realiseren van succesvolle en duurzame verandering begint met een krachtig verhaal. Zo’n veranderverhaal zet mensen in beweging, geeft richting en helpt om koers te houden. Een doordacht veranderverhaal maakt duidelijk welke verandering er nodig of gewenst is, hoe die tot stand komt en wie op welke manier betrokken is. Zo neem je mensen mee naar een nog onbekende toekomst. Een veranderverhaal biedt houvast op weg naar de gewenste uitkomst die nog geen realiteit is. De meeste veranderaars onderschatten het belang van een goed veranderverhaal. En ze overschatten de kwaliteit van hun verhaal. Daarom is er De Verandervierdaagse.

Ga je liever zonder begeleiding aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Al het gratis werkmateriaal bij De Veranderversneller staat hier.